al contingut a la navegació Informació de contacte

Cultura

Patrimoni arquitectònic i artístic

- Església de Sant Esteve de Tuixent

L'església parroquial de Sant Esteve de Tuixent està situada a la part més elevada del poble. Es tracta d'un edifici d'estil romànic del segle XI. A l'interior de l'església es conserva una talla romànica policromada d'una mare de Déu que data de finals del segle XII i un retaule dedicat a sant Sebastià, de finals del segle XVI.

A uns 3 quilòmetres del poble, seguint la carretera C-563 en direcció Josa i Gósol, es troba l'ermita romànica de Sant Jaume, del segle XI o XII.

- Museu de les Trementinaires

El museu de les Trementinaires, inaugurat l'any 1998 i situat a la planta baixa de l'ajuntament, explica l'ofici de les trementinaires. Aquesta activitat, practicada durant el segle XIX i principis del XX per un nombre important de les dones del poble i d'altres poblacions veïnes, consistia en la recol·lecció de plantes, l'elaboració de remeis i la seva comercialització a gran part del territori català.[6]

- Jardí Botànic de les Trementinaires

El Jardí Botànic de les Trementinaires, vinculat al museu, està situat a l'entrada del poble i recull una àmplia varietat de les espècies autòctones de la vall amb propietats aromàtiques i medicinals, utilitzades en aquest ofici per a elaborar els diferents ungüents i remeis. Algunes d'aquestes espècies són presents també al Jardí Botànic Urbà de les Trementinaires, que està format per un conjunt de mostres situades al llarg del poble.

Festes i esdeveniments

- Festa i Fira de les Trementinaires

El darrer cap de setmana de maig es celebra la Festa i Fira de les Trementinaires, en la qual hi tenen lloc diversos actes de divulgació en els diferents pobles de la vall i una fira de productes artesans a Tuixent.

- Aplec de Sant Jaume

El 25 de Juliol, per Sant Jaume, se celebra un aplec a l'ermita de Sant Jaume, situada a 3 km del poble.

- Festa Major

La Festa Major se celebra el segon cap de setmana de setembre. Antigament la Festa Major se celebrava per la mare de Déu del Roser (7 d'octubre) i, per tradició, encara ara se celebra la festa petita o segona Festa Major.

- Fira de la Vall

A principis de desembre, generalment pel pont de la Puríssima (8 de desembre), se celebra la Fira d'artesania de la Vall, en la qual artesans locals i també d'arreu de la comarca i d'altres llocs del país venen els seus productes.

- Ball de Llancers

El ball de Llancers és una dansa de quadrilla que tradicionalment es ballava per la Festa Major. Consta de cinc passos o figures: els braços, la cadena, la balança, l'adéu i el xotis, cadascuna de les quals amb una coreografia i música pròpia.[7]

Tot i que als anys 50 es va deixar de ballar, en els últims anys s'han fet intents per tal de recuperar-la i actualment es balla durant la Festa de les Trementinaires i, més recentment, per la Festa Major.

Serveis

- CEIP de Tuixent

L'escola pública de primària, antigament situada a l'antic edifici de l'Ajuntament (a la plaça Major), es va traslladar al seu emplaçament actual l'any 1960[8] i dóna servei als municipis de Josa i Tuixén i de La Vansa i Fórnols.

A 500 metres del poble hi ha situada una pista poliesportiva.

Document Actions