al contingut a la navegació Informació de contacte

Museu de les Trementinaires

Plaça Serra del Cadí, 1

25717 Tuixent 

http://www.trementinaires.org/

museu@trementinaires.org 

Telèfon 973 37 0030

Les trementinaires, majoritàriament dones,  es dedicaven a la venda ambulant d'herbes i remeis que recollien i elaboraven a la vall  de la Vansa, Josa i Tuixent

El Museu de les Trementinaires mostra, els orígens d'aquesta activitat, on trobem la primera trementinaire documentada Antònia Pallarès Sobre, qualsevol dona de la vall podia arribar a dedicar una part del seu temps a fer de trementinaire en alguna etapa de la seva vida, opció vinculada sobre tot a les necessitats concretes de determinades cases.

La trementina va ser el producte més demanat i de fet d'aquí provindria el nom amb què eren conegudes aquestes dones. L’ ús més freqüent que es donava a la trementina era en forma de pegat, aplicat a la zona afectada, s'utilitzaven contra el dolor, els cops, les torçades i altres mals.

A més de la trementina  els principals remeis que comercialitzaven eren: la pega negra, l'oli d’avet  i l'oli de ginebró. Pel què fa a les plantes més habituals que portaven, orella d'ós , corona de rei, te de roca, salsufragi, hisop, sàlvia, milfulles, herba blava, etc. A vegades també distribuïen bolets secs

Marxaven, normalment per parelles,  a vendre un o dos cops a l'any i podien ser fora des de tan sols uns dies fins a quatre mesos, feien bona part dels viatges a peu, carregant els seus productes, van arribar gairebé arreu de la geografia catalana.

L'encert  d'alguns veïns de la vall que els van gravar, fa què avui siguin la Sofia i en Miquel Borrell (últims trementinaires de la vall) qui amb el seu testimoni ens expliquin l'ofici de les trementinaires. Gràcies a ells i a les persones que van saber immortalitzar el seu llegat,  avui en podem gaudir nosaltres tenint la seguretat que mai seran oblidats.