al contingut a la navegació Informació de contacte

Cultura i Patrimoni

 Patrimoni arquitectònic 

- Església de Sant Esteve de Tuixent

L'església parroquial de Sant Esteve de Tuixent està situada a la part més elevada del poble. Es tracta d'un edifici d'estil romànic del segle XI. A l'interior de l'església es conserva una talla romànica policromada d'una mare de Déu que data de finals del segle XII i un retaule dedicat a Sant Sebastià, de finals del segle XVI.

A uns 3 quilòmetres del poble, seguint la carretera C-563 en direcció Josa i Gósol, es troba l' Ermita romànica de Sant Jaume, del segle XI o XII.

- Església de Santa Maria i Sant Bernabé de Josa

Santa Maria i Sant Bernabé de Josa, protegida com a Bé Cultural d'interès Local. Edifici religiós de planta rectangular amb tres naus separades per arcs damunt de pilars cruciforme. Aquest temple fou construït a mitjans del segle passat (n'hi ha la data de 1846, a la clau de la porta)

L'edifici es troba damunt de les restes del castell de Josa, documentat en el segle XI  Té un campanar de base quadrada, amb quatre finestres de mig punt al darrer pis. La població de Josa de Cadí (lausa) és esmentada a l'acta de consagració de la Seu d' Urgell del 839

Santa Maria de Josa és l'antiga parròquia del poble de Josa de Cadí. Construcció del sègle XII Estil arquitectònic Romànic. Es troba als afores, a 1km de la població, al costat del cementiri . La construcció és d'una nau força llarga coberta amb voltà de canó amb dos arcs doblers que, a l'exterior, són apuntalats al mur de migdia per dos contraforts atalussats. La capçalera la forma un absis  semi circular amb finestra central i un contrafort. Al mur de migdia s'obre la portalada d'un arc en gradació i una finestra d'espitllera. Al mur de ponent hi ha una finestra de doble esqueixada i el campanar senzill d'espadanya d'una sola obertura 

Patrimoni etnogràfic 

- Museu de les Trementinaires

El Museu de les Trementinaires, inaugurat l'any 1998 i situat a la planta baixa de l'ajuntament, conserva el record d'un ofici exercit per les dones de la Vall de la Vansa, Josa i Tuixent. L'ofici de trementinaires va esdevenir una forma de complementar l'economia domèstica de moltes famílies, practicada durant el segle XIX i principis del XX,  consistia en la recol·lecció de plantes, l'elaboració de remeis i la seva comercialització a gran part del territori català. 

Tradicions culturals 

- Ball de Llancers

El ball de Llancers és una dansa de quadrilla que tradicionalment es ballava per la Festa Major. Consta de cinc passos o figures: els braços, la cadena, la balança, l' adéu i el xotis, cadascuna de les quals amb una coreografia i música pròpia.

Festes i esdeveniments

- Festa i Fira de les Trementinaires a la Vall de la Vansa, Josa i Tuixent

El darrer cap de setmana de maig es celebra la Festa i Fira de les Trementinaires, en la qual hi tenen lloc diversos actes i activitats de divulgació de l'ofici, en els diferents pobles de la vall de la Vansa, Josa i Tuixent i el diumenge una Fira d'herbes remeieres i productes artesans a Tuixent.

- Aplec de Sant Jaume a Tuixent

El 25 de Juliol, per Sant Jaume, se celebra l'aplec a l'ermita de Sant Jaume, situada a 3 km del poble.

- Jornades de Refugis Càtars al Pirineu Català a Josa de Cadí 

Se celebren el primer diumenge d'agost al poble de Josa de Cad, activitats, xerrades i Fira d'artesans

- Festa Major a Josa de Cadí 

El primer cap de setmana de setembre

- Festa Major a Tuixent

La Festa Major se celebra el segon cap de setmana de setembre. Antigament la Festa Major se celebrava per la Mare de Déu del Roser (7 d'octubre) i per tradició, encara ara se celebra la festa petita o segona Festa Major.

- Fira de la Vall

Pel Pont del 6 i 8 de desembre, se celebra la Fira de la Vall, amb productes artesans locals i de proximitat. Música tradicional i popular del Pirineu català